Saturday, 24 November 2012

edisi hujung tahun -bihun sup-

assalamualaikum..mak aihhh, lame giler tak update blog..da bersarang da..hahaha..maklum la,pemalas tahap gaban..mencik iiiii...

ok,entry kali ni semetisnya pasal masak-masak lg..iolsss suka masak uolsss.haha.. weekend-weekend klu org laen,kejenye bace buku aje..tp aku kejenye laporrrr aje..asyik nak mkan jeeee..haha..sebab tu GEMUK hahaha..

ok2,dah! stop merapuuuu...
nak kasik resepi ni..

bihun sup edisi aishah hussin *tajuk nak vogue aje*

tunjuk gmbr dulu..ahaha

                                                                 amacam???menarik x???

bahan-bahan untuk kuah:

1 peket rempah sup tulang adabi
4 ulas bawang besar india *mayang
2 ulas bawang putih *titik
seinci halia *ketuk
2 batang serai *titik
2 sudu besar minyak utk tumis
garam
gula
pak aji
maggi cukup rasa
1 sudu besar perahan limau nipis
1/4 ekor ayam *means sekor ayam belah 4,ko amik 1 yg bhgian dada
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
air yg sebanyak mungkin utk mereneh
1 biji tomato *hiasan
2 biji kentang *potong kecik-kecik,senang nak ngap


                                                       camni la lebih kurang rupe supnye

 bahan -bahan untuk watak sampingan,

sambal lada:
20 biji cili padi*
cuka *buh dlm blnder smpai separe tngelam cili tu
2 sudu kecikgaram *
5 sudu besar gula* rase mcm byk giler kan?? tp pcaye la, x mmpu nk ilangkan kepedasan cili padi tu
*blend sume ,
                                                       
                                    specialnye sambal ni, dia boley tahan berbulan-bulan..tak berkulat sebab                    
                                    cuka garam gula semata.. letak dalam peti sejuk ye??                                                          

sayur-sayuran;
seikat lobak hijau*potong macam biasa ye, pastu celur sekejap
spohon daun sup
spohon daun bwang *eh,betul ke bahasa aku ni?? lantak laaa..ade aku kesah??
limau kasturi belah dua
      ^ daun sup ngan daun bwang dimayang halus



                                   sebelah tu daun sup n bawang,sebelah tu opkos la sayurr,ape daaaa

bihun *watak utama ,slps sup
sepeket bihun cap econsave *jimatt,haha
^celur selam 10 minit di atas api sederhana.


                                                         ni ghope bihun yang da siap celur

steps utk sup:

1. tumis dulu kayu manis, bunga lawang,bunge cengkih..pastu masukkan bawang + halia +serai.. tumis sampai nampak sampai bawang tu layu n bertukar kaler.
2.masukkan ayam td, potong dua je.
3. then, masukkan air sampai nk limpah *tp jgn bgi melimpah la woiii,kang x pasal2 lak kena marah ngn mak ko.
3. lpas tu, reneh ayam bersama dgn bahan tumis tadi sampai menggelegak n ayam tadi masak.
4.lps menggelegak n ayam tu da full-cook,korang keluarkan ayam tu dari periuk..asingkan.sebab nati nak carik-carikkan dia..


                                               
camni haa jadinya lps ko da carik-carikkan,

5. contibue boil ye sup tu.. bg dia mdidih lame2.. pastu, masuk kan sos-sos berkenaan.
6.lastly, masukkan garam+gula+pak aji+cukup rasa..sesuaikan rasa ye..
7.masukkan tomato yg di belah 6,reneh untuk lg 15 min.
8.ready to eat..




ok,tu je,... bersiaran kita di laen hari..den da ngantuk..nak tdo..daaaaa..

No comments:

Post a Comment