Thursday, 15 December 2011

~~ masak masak ~~

hai... assalamualaikum...

aduhhhhh~~~
sangat lama rasanye saya x update pape~
mood nak menulis 2 xde...

insyaallah..dlm 3 minguu lg saya ade final exam..cuak seh...
sem ni duk umah sewa..
so,byk bnda yg kena adapt...

slh satunye,, MASAK ..

Smjak ade dapor sdri nih..sikit2 nak masak..
huhhhh!!

ok..ni sy nak share rsipi

LEMPENG + AYAM MASAK MERAH~~




nyum2~~

bahan - bahan untuk ayam masak merah @ ayam pedas..

6 ulas bawang putih*
15 biji bawang merah / kecik*
1/2 biji bawang besar*
13 biji cili kering*
2 batang serai*
4 helai daun limau purut
sdikit halia * ~ anggaran dlm sparoh ibu jari kite,ahakzzz... x pro la bhase masak2 nih~
2 biji cili basah* (cili merah +cili hijau)
5 biji cili padi* (nak pedas,bley tmbh lg)
ayam stgh kilo (potong kecik2)
2 biji ubi  kentang *potong dadu*
1 biji tomato (potong 8)
2 sudu besa gula..
garam secukup rasa
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besa kicap manis
sdkit perahan air asam limau nipis
minyak masak

bahan2 utk lempeng..

stgh kilo tpung gndum.. *bley dpat dlm 25 kping*
air
sdikit garam
sdikit bwg besar yang di mayang


steps~~ *ayam pedas*

1. blend sume bahan yg bertanda *, masuk sdikit air ye mase blend 2..nti rosak,mbebel lak mak kt umh ..hehe...

2.  lpas 2, pnaskan minyak... da panas,masukkan bahan2 yang di blend tadi.. masak sampai dia pecah minyak ye??? ataupun smpai da garing... masak lame la skit tp jangan la sampai hangit lak...

3. then,bila nmpk cam da garing..masokkan dlm 4 gelas air.. biarkan mendidih... pas2 masukkan ubi kentang... *ubi kentang kena masok awal2 ,sbb dia susah skit nk empuk*.. haaaa,jangan lupa masok daun lima purut skli tau~~ nti dia bangkitkn rase ayam pdas 2..

4. bila kuah 2 da mendidih lame,masokkan pulak sos cili,sos tomato dan kicap.. jangan lupa garam gula skali..heee... pas2, masokkan ayam yg didadu tadi *ayam sy ltk serbuk kunyit sikit,nk bg ade kaler..naek seri skit* haha... ~mcm org plk nk nak naek seri bagai~


~~~~~~ ni la rupe dia,mse tgh mndidih2...rama org konpius..masak kari ke masak aym ...haha~~~

5. lastly, bila ayam ngan kentang da btol2 empuk, perahkan sikit air asam limau nipis n ltk buah tomato *utk bg dia ade rase masam2 manis*....boley la matikan api dan hdangkn ....


step2 lempeng~

1. bancuhkan tepong brsame air n sdkit garam *scubit pown da ok*
2. masukkan bawng yg di mayamg...kacau smpai rata k... kena bg cair skit...
3. boley la masak ats kuali..
heeeee.....


senang kan????
selamat mencuba,,,

smua kawan2 sy yg rase dorag cakpa sedapppp!!!!
ada umphhhhhh!!!
heee...

ok,tata...

No comments:

Post a Comment